Rezultatele selecției 2024 a proiectelor Erasmus+ CB Youth

În 2024, au fost propuse spre finanțare șase noi proiecte de consolidare a capacităților în sfera tineretului (CB Youth) cu participarea organizațiilor de tineret din Republica Moldova. În total, sunt 37 de proiecte CB Youth care au fost selectate în cadrul apelului de propuneri Erasmus+ 2024.

Proiectele CB Youth sunt proiecte de cooperare internațională bazate pe parteneriate multilaterale între organizații active în domeniul tineretului. Acestea se desfășoară cu participarea organizațiilor din țările UE și țările asociate programului Erasmus+ și a organizațiilor din țări din afara UE care nu sunt asociate programului.

Anul acesta, finanțarea pentru țările din afara UE în cadrul proiectelor CB Youth se concentrează exclusiv pe țările din vecinătatea UE din Balcanii de Vest, Vecinătatea Estică și în Sudul Mediteranei.

Scopul principal al unor astfel de proiecte este de a crește capacitatea organizațiilor care lucrează cu tineri în afara învățării formale în țările țintă. Aceasta include promovarea activităților de învățare non-formală, cum ar fi cluburile sau grupurile comunitare, în special în organizațiile care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități. Proiectele urmăresc, de asemenea, să implice mai mult tinerii în viața socială, oferindu-le noi competențe și oportunități pentru a acționa. Un alt obiectiv principal este de a sprijini dezvoltarea lucrului în sfera tineretului și de a îmbunătăți calitatea și recunoașterea acestuia.

Peste 10 milioane euro au fost alocate celor 37 de proiecte selectate în cadrul apelul de propuneri de proiecte din 2024.
O scurtă descriere a celor 6 proiecte propuse spre finanțare cu participarea organizațiilor de tineret din Moldova este prezentată mai jos:

1.    Countryside Studio (Countryside studio - rural youth empowerment and heritage promotion)
Instituția coordonatoare: CIVIC ORGANIZATION DEVELOPMENT CENTER PANGEYA ULTIMA (Ucraina)
Instituții partenere din Moldova: INSTITUTUL DE INSTRUIRE IN DEZVOLTARE MILLENIUM
Instituții partenere internaționale: INOVATORIU SLENIS (Lituania), FUNDACJA CZWARTY WYMIAR (Polonia)

2.    DP5YOU (Digital Platform of Knowledge and Skills Development for Youth Working with Child Migrants and Refugees at European Level)
Instituția coordonatoare: YOUTH. SCIENCE. SPORTS. HEALTHY MOVEMENT OF UKRAINE (Ucraina)
Instituții partenere din Moldova: Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Programelor si Activitatii de Tineret, INSTITUTUL DE INSTRUIRE IN DEZVOLTARE MILLENIUM 
Instituții partenere internaționale: ASSOCIACAO CHECK-IN - COOPERACAO E DESENVOLVIMENTO (Portugalia), Ministry of Youth and Sports of Ukraine (Ucraina)

3.    EmpowerYouth (EmpowerYouth: Enabling Youth Organizations to Shape Decision-Making on Issues that Matter Most to Young People)
Instituția coordonatoare: ASOCIATIA CENTRUL ROMAN DE POLITICI EUROPENE (România)
Instituții partenere din Moldova: Asociatia Obsteasca Centrul de Cercetare si Advocacy in Afaceri Europene
Instituții partenere internaționale: GYUMRI YOUTH INITIATIVE CENTRE NGO (Armenia), ASSOCIATION ATINATI (Georgia)

4.    ITG (InTechGrowth: Nowe Pomysły, Nowe Technologie, Nowe Pokolenie)
Instituția coordonatoare: FUNDACJA HEKET: HUMANS, EXPERIENCE, KNOWLEDGE, EDUCATION, TRENING (Polonia)
Instituții partenere din Moldova: INSTITUTUL PENTRU DEZVOLTARE SI INITIATIVE SOCIALE VIITORUL
Instituții partenere internaționale: MINISTRY OF YOUTH AND SPORTS (Turcia), ATGAB (Adana Turizmi Gelistirme ve Altyapi Hizmet Birligi) (Turcia), NON-GOVERNMENTAL ORGANISATION KHARKIV INFORMATION TECHNOLOGY CLUSTER (Ucraina), YOUNG LEADERS EDUCATION TRAINING AND DEVELOPMENT PUBLIC UNION (Azerbaijan), Association of Business Consulting Organizations of Georgia (Georgia), APSU - ASSOCIACAO PORTUGUESA DE STARTUPS (Portugalia), NEVSEHIR HACI BEKTAS VELI UNIVERSITY (Turcia)

5.    PACT (Psychological First Aid & Creative Technics)
Instituția coordonatoare: ACCADEMIA DI BELLE ARTI DI NAPOLI  (Italia) 
Instituții partenere din Moldova: INSTITUTUL DE INSTRUIRE IN DEZVOLTARE MILLENIUM
Instituții partenere internaționale: Youth Development Center of Armenia (Armenia), Young Agents of Change (Ucraina), Georgian Youth Development Association (Georgia), ACTION SYNERGY SA (Grecia), Asociacija "Aktyvus jaunimas" (Lituania), UNIVERSIDAD DE SEVILLA (Spaia)

6.    ST-SYWOR (Stronger Together: Strengthening Youth Workers and Organisations for Displaced Youth Integration and Resilience)
Instituția coordonatoare: Young Agents of Change (Ucraina)
Instituții partenere din Moldova: INSTITUTUL DE INSTRUIRE IN DEZVOLTARE MILLENIUM
Instituții partenere internaționale: AVRUPA ENTEGRASYON DERNEGI (Turcia), Georgian Youth Development Association (Georgia), EUROPEJSKI DOM SPOTKAN-FUNDACJA NOWY STAW (Polonia)