Proiecte selectate în Erasmus+

2018

PROIECTE DE CONSOLIDARE A CAPACITĂȚILOR ÎN ÎNVĂȚĂMÎNTUL SUPERIOR 2018

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din cadrul Comisiei Europene a anunțat proiectele de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior (CBHE) a căror finanțare a fost aprobată în cadrul programului  Erasmus+ în anul 2018.

Potrivit rezultatelor selecției, universitățile din Republica Moldova vor fi beneficiare a două proiecte internaționale CBHE, cu o valoare totală de circa 1.8 milioane de Euro.

1. TOWARDS EUROPEAN UNIVERSITY LIFELONG LEARNING MODEL IN MOLDOVA.

Instituție aplicantă:  Academia de Studii Economice din Moldova

2. STRENGTHENING RESEARCH MANAGEMENT AND OPEN SCIENCE CAPACITIES OF HEIS IN MOLDOVA AND ARMENIA.

Instituție aplicantă:  Academia de Studii Economice din Moldova

PROIECTE JEAN MONNET, 2018

Rezultatele selecției pentru apelul de proiecte Acțiunile Jean Monnet (EAC/A05/2017) au fost publicate.

Potrivit rezultatelor, în acest an a fost selectat pentru finanțare în Republica Moldova un proiect de tip Catedra Jean Monnet „Politicile UE pentru protecția intereselor economice ale consumatorilor”. Acest proiect urmează a fi implementat la Academia de Studii Economice a Moldovei.

Valoare proiectului este de 50.000 de Euro, fiind prevăzut pentru o durată de trei ani.

Pe scurt:

Tematica: Politicile UE pentru protecția intereselor economice ale consumatorilor

Denumirea Acțiunii: Catedra Jean Monnet

Numele Aplicantului: Academia de Studii Economice a Moldovei

Coordonator: Olesea Plotnic

Proiectele care se înscriu în Acțiunea Specifică Jean Monnet au drept scop promovarea excelenței în predare și cercetare în domeniul studiilor Uniunii Europene.

2017

PROIECTE DE MOBILITATE DE CREDITE 2017

Universitățile din Republica Moldova vor beneficia de 65 de proiecte de mobilitate de credite în urma selecției din 2017.

Trendul este unul pozitiv comparativ cu 2015, când au fost selectate 35 de proiecte, sau 2016 când 59 de proiecte au fost câștigătoare.

În cadrul acestor proiecte vor fi realizate, pe parcursul a doi ani, peste 500 de mobilități de către studenți și cadre didactice.

Astfel, studenții și profesorii din țara noastră vor beneficia de 314 mobilități în universitățile din UE. La rândul lor, universitățile din Republica Moldova vor primi 192 de studenți și profesori din țările europene.

La această etapă, universitățile din țările de program, câștigătoare ale proiectelor, urmează să decidă asupra universităților din Republica Moldova beneficiare ale acestor mobilități.

* În context, Oficiul Național Erasmus+ recomandă universităților din Republica Moldova să se adreseze universităților partenere din UE pentru a afla mai multe informații ce țin de numărul de mobilități disponibile pentru acestea. 

 

 

PROIECTE JEAN MONNET 2017

În urma apelului EAC/A03/2016, lansat de către Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din cadrul Comisiei Europene în cadrul Acțiunii Jean Monnet, au fost selectate pentru finanțare 198 de proiecte, inclusiv unul în Republica Moldova, care au drept scop promovarea excelenței în predare și cercetare în domeniul studiilor Uniunii Europene.

1. MIGRAȚIA CA FACTOR DEFINITORIU DE INFLUENȚĂ ASUPRA SECURITĂȚII UNIUNII EUROPENE

Denumirea Acțiunii: Jean Monnet Module

Numele Aplicantului: Institutul de Relații Internaționale

 

Proiecte de Consolidare a Capacităților în Învățămîntul Superior 2017

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din cadrul Comisiei Europene a anunțat proiectele de Consolidare a Capacităților în învățământul superior a căror finanțare a fost aprobată în cadrul programului  Erasmus+ pentru anul 2017.

În total, au fost selectate 149 de proiecte, cu un buget de peste 131 de milioane de euro.

Potrivit rezultatelor selecției, universitățile din Republica Moldova vor fi beneficiare a patru proiecte internaționale, cu o valoare totală de circa 3.3 milioane de euro: 

1. REFORMING MASTER PROGRAMMES IN FINANCE IN ARMENIA AND MOLDOVA 

Instituție aplicantă: Universitatea de Științe Aplicate BFI Viena, Austria.

Beneficiarii din Republica Moldova: Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din MoldovaUniversitatea de Stat din Comrat.

2. FOSTERING UNIVERSITY-ENTREPRISE COOPERATION AND ENTREPRENEURSHIP OF STUDENTS VIA SMART CAFFES

Instituție aplicantă: Institutului Tehnologic și de Educație „Alexander” din Salonic, Grecia.

Beneficiarii din Republica Moldova: Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat ”Alecu Russo" din Bălți, Asociația IMPULS.

3. REINFORCE ENTREPRENEURIAL AND DIGITAL SKILLS OF STUDENTS AND TEACHERS TO ENHANCE THE MODERNIZATION OF HIGHER EDUCATION IN MOLDOVA 

Instituție aplicantă: Universitatea Politehnică din București.

Beneficiari din Republica Moldova: Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat ”B.P. Hasdeu” din Cahul.

4. IMPROVING SKILLS IN LABORATORY PRACTICE FOR AGRO-FOOD SPECIALISTS IN EASTERN EUROPE

Instituție aplicantă: Universitatea din Ljubljana.

Beneficiari din Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, Centrul republican de diagnostică veterinară.

N.B. Beneficiarii proiectelor vor utiliza în toate materialele de comunicare și promoționale instrucțiunile privind identitatea vizuală și utilizarea logourilor. 

2016

Proiecte Jean Monnet 2016

În urma apelului 2016 din Republica Moldova au fost selectate pentru finanțare 4 proiecte Jean Monnet.

1. JEAN MONNET CHAIR ÎN CADRUL POLITICILOR UE PENTRU INOVAȚIE, CREATIVITATE ȘI ANTREPRENORIAT
Denumirea Acțiunii: Jean Monnet Chair
Numele Aplicantului: Academia de Studii Economice a Moldovei

2. FORMAREA COMPETENȚELOR PENTRU PREDAREA CURSULUI DE „INTEGRARE EUROPEANĂ PENTRU TINE” ÎN ȘCOALA MODERNĂ
Denumirea Acțiunii: Jean Monnet Module
Numele Aplicantului: Universitatea de Stat din Tiraspol

3. MANAGEMENTUL PROIECTELOR EUROPENE PENTRU ADMINISTRATORII PUBLICI REGIONALI
Denumirea Acțiunii: Jean Monnet Support to Associations
Numele Aplicantului: Asociația Obștească E-Institut

4. CONSOLIDAREA DEZVOLTĂRII ȘI COOPERĂRII TRANSFRONTALIERE ÎN MOLDOVA
Denumirea Acțiunii: Jean Monnet Support to Associations
Numele Aplicantului: Asociația de Studii Etnice și Regionale

Proiecte de Mobilitate de Credite 2016

Pentru anul 2016 au fost selectate 59 de proiecte de mobilitate cu implicare universităților din Republica Moldova. Acestea vor oferi în total 530 de mobilități. Astfel, studenții și profesorii din Moldova vor beneficia de 338 de mobilități la 36 de universități din cadrul Uniunii Europene, iar universitățile noastre la rîndul lor vor primi 192 de studenți și profesori din Uniunea Europeană. Vă prezentăm rezultatele selecției comparativ cu alte țări din Parteneriatul Estic. Lista completă a parteneriatelor de mobilitate academică stabilite între universitățile din Republica Moldova și cele din Țările de Program o puteți acesa mai jos. Ținem să menționăm că durata tuturor proiectelor este de 24 luni.

Proiecte de Consolidare a Capacităților în Învățămîntul Superior 2016

În urma Apelului EAC/A04/2015 au fost depuse 736 de dosare dintre care doar 147 de proiecte au fost aprobate pentru finanțare. În total, 41 de dosare au fost depuse cu implicarea instituțiilor de învățămînt superior din Republica Moldova, dintre care 4 proiecte au ajuns să fie selectate pentru finanțare.

1. EUROPEAN HUMAN RIGHTS LAW FOR UNIVERSITIES OF UKRAINE AND MOLDOVA
Instituția aplicantă: Universitatea Tehnică din Tallinn, Estonia
Beneficiari din Moldova: Universitatea de Stat din MoldovaAcademia de Poliție ”Ștefan cel Mare”Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din BălțiMinisterul Educației al Republicii Moldova, CRCT Gutta-Club

2. LICENCE, MASTER PROFESSIONNELS POUR LE DEVELOPPEMENT, L'ADMINISTRATION, LA GESTION, LA PROTECTION DES SYSTEMES ET DE RESEAUX INFORMATIQUES DANS LES ENTREPRISES

Instituția aplicantă: Universitatea ”UniNettuno”, Italia
Beneficiari din Moldova: Universitatea de Stat din MoldovaUniversitatea de Stat ”Alecu Russo" din BălțiUniversitatea Tehnică a MoldoveiAcademia de Studii Economice din MoldovaMinisterul Educației al Republicii MoldovaMinisterul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova, Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, Efes Vitanta Moldova Brewery, Centrul de Telecomunicații Speciale

3. ELEVATING THE INTERNATIONALISATION OF HIGHER EDUCATION IN MOLDOVA

Instituția aplicantă: Academia de Studii Economice din Moldova
Beneficiari din Moldova: Universitatea de Stat ”Alecu Russo" din BălțiUniversitatea Tehnică a MoldoveiAcademia de Studii Economice a MoldoveiUniversitatea Agrară de Stat din MoldovaUniversitatea de Stat ”B.P. Hasdeu” din CahulUniversitatea de Stat din ComratMinisterul Educației al Republicii Moldova, Consiliul Rectorilor din Republica Moldova

4. EDUCATIONAL FOR DRONE

Instituția aplicantă: Universitatea Sannio, Italia
Beneficiari din Moldova: Universitatea de Stat din MoldovaAcademia de Poliție ”Ștefan cel Mare”Universitatea Agrară de Stat din MoldovaAcademia de Administrare PublicăAutoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova

 

N.B. Beneficiarii proiectelor vor utiliza în toate materialele de comunicare și promoționale instrucțiunile privind identitatea vizuală și utilizarea logourilor

 

2015

Proiecte Jean Monnet 2015

Toate proiectele selectate conform celor 6 Acțiuni Jean Monnet care au fost selectate pentru finanțare în 2015 pot fi accesate aici. Trei proiecte Jean Monnet cu implicarea instituțiilor din Republica Moldova au obținut finanțare în acest an:

EUROPEANIZATION OF UNIVERSITY CURRICULA
Instituția aplicantă: Institutul de Relații Internaționale din Moldova
Coordonator: Vasile Cucerescu

JEAN MONNET CENTRE OF EXCELLENCE IN EUROPEAN ECONOMIC INTEGRATION STUDIES
Instituția aplicantă: Academia de Studii Economice din Moldova
Coordonator: Olesea Sîrbu

DEEPENING UNDERSTANDING, INFORMATION AND COMMUNICATION OF THE EUROPEAN UNION IN THE EASTERN PARTNERSHIP
Instituția aplicantă: Asociația Obștească E-Institut
Coordonator: Vasile Cucerescu

Proiecte de Mobilitate de Credite 2015

În 2015 Moldova a reușit să semneze parteneriate de mobilitate cu 27 de universități din 12 țări ale Uniunii Europene care reprezintă un total de 298 mobilități academice. Lista parteneriatelor stabilite între instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova și Țările de Program poate fi accesată mai jos.