Seminar internațional, dedicat parteneriatelor în Erasmus+, la Chișinău

Oficiul Național Erasmus+ în Moldova a organizat primul eveniment internațional, dedicat promovării parteneriatelor în Programul Erasmus+, cu participarea misiunilor diplomatice ale țărilor de program Erasmus+, Agențiilor Naționale și Oficiilor Naționale Erasmus+, reprezentanților instituțiilor de învățământ superior europene și coordonatorilor de Proiecte Erasmus+ din Republica Moldova.

Seminarul s-a desfășurat la Universitatea de Stat din Moldova și a adunat peste 250 de profesori universitari din 25 de instituții de învățământ superior, acesta fiind parte a Campaniei de informare anuale privind oportunitățile Programului UE Erasmus+.

La eveniment au participat Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, Șefa direcției politici în domeniul învățământului superior din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Nadejda Velișco, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, reprezentanții ambasadelor Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, României, Suediei, Turciei, reprezentanții instituțiilor de învățământ superior din Suedia, România și Franța, reprezentanții Oficiilor Naționale Erasmus+ din Serbia și Kârgâzstan.

În debutul evenimentului, a fost organizată Expoziția Proiectelor Erasmus+ de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior și Jean Monnet, Republica Moldova având un total de  22 de astfel de proiecte selectate în perioada 2015-2018. Aceste proiecte vin să modernizeze sistemul de învățământ, metodele de predare și învățare, programele de studii și să integreze Republica Moldova în Spațiul European al Învățământului Superior.

Șeful Delegației UE Peter Michalko, a menționat, în contextul evenimentului, prioritățile UE privind viitorul Program Erasmus+ și cele în domeniul tineretului și a încurajat reprezentanții universităților să beneficieze de oportunitățile pe dimensiunea educație, sprijinite de Uniunea Europeană.

În același timp, Daniela Morari, Secretarul de stat pentru integrare europeană, a subliniat rezultatele obținute de țara noastră în Erasmus+ și a asigurat participanții de sprijinul MAEIE pe aspecte ce țin de implementare și negocieri în cadrul programului, existând o colaborare directă între MAEIE și Oficiul Național Erasmus+.

Șefa direcției politici în Învățământul Superior din cadrul MECC, Nadejda Velișco, a subliniat reformele din educație care s-au realizat datorită proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+, precum și a menționat aspectele care sunt necesare pentru internaționalizarea sistemului de învățământ superior din țara noastră, la etapa actuală.

Colaborarea dintre Republica Moldova și Republica Polonă în Erasmus+, în special pe dimensiunea mobilitate academică – International Credit Mobility (ICM) – a fost prezentată de către Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk, care, anterior carierei diplomatice, a avut o experiență de peste 20 de ani de coordonare a proiectelor Erasmus, colaborând cu universități din Republica Moldova.

De asemenea, reprezentanții ambasadelor Franței, Marii Britanii, Suediei și Turciei au prezentat sistemele de învățământ naționale și oportunitățile de colaborare cu Republica Moldova în Erasmus+. În cadrul sesiunilor de networking, participanții au avut posibilitatea să interacționeze cu reprezentanții ambasadelor Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Turciei, Marii Britanii, Suediei, Alianței Franceze, Institutului Regal de Tehnologie din Suedia, Universității Politehnice București, România, Academiei din Grenoble, Franța, Oficiului Național Erasmus+ Kârgâzstan, Oficiului Național Erasmus+ în Serbia, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Oficiul Național Erasmus+ în Moldova a prezentat apelul de proiecte 2019, perspectivele de colaborare internațională, prioritățile și particularitățile Programului Erasmus+, platformele de facilitare a identificării partenerilor și ideilor de proiecte, dar și rezultatele obținute de universitățile din țara noastră în 2018 în Erasmus+.

În același timp, reprezentanta Oficiului Național Erasmus+ în Kârgâzstan Guldastan Berdikulova a prezentat participarea țării sale în Erasmus+ și oportunitățile de colaborare cu Republica Moldova. 

Un caz special, prezentat în cadrul seminarului, a fost cel al Serbiei care începând din 2019 va avea statut de Țară de Program Erasmus+, până în prezent aceasta fiind Țară Parteneră, asemenea Republicii Moldova. Tatjana Stankovic din cadrul Oficiului Național Erasmus+ în Serbia a ținut două sesiuni de workshop privind scrierea proiectelor Erasmus+ (Capacity Building in Higher Education & International Credit Mobility), această experiență fiind aplicată și pentru Instituțiile de Învățământ Superior din Serbia.

Campania anuală de informare, organizată de către Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, are scopul de a prezenta oportunitățile Programului Erasmus+ în rândul studenților și staff-ului universitar din Republica Moldova, precum și de a promova internaționalizarea studiilor, mobilitatea și schimburile de experiență pentru studenți și cadre didactice.

 

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți AICI.

Other news

Oficiul Național Erasmus+ a organizat, în perioada 12-13 iunie 2019, la Universitatea de Stat din Tiraspol, un seminar de tip misiune de asistență tehnică pentru universitățile din Republica Moldova privind explorarea noilor evoluții în domeniul Tehnologiilor...
Un Seminar Internațional pentru Echipele de Experți în Domeniul Învățământului Superior privind recunoașterea calificărilor academice și profesionale a avut loc în perioada 10-11 iunie, 2019, la Chișinău. Evenimentul, organizat de către Consorțiul SPHRE și Oficiul...
Oficiul Național Erasmus+ în Moldova a organizat  joi, 23 mai 2019, prima ediție a Erasmus+ Alumni Crossroads - un eveniment dedicat beneficiarilor Erasmus+. Scopul evenimentului a fost de a arăta impactul Programului Erasmus+ în modernizarea și dezvoltarea...
Cu prilejul a 25 de ani de implementare a Programului UE Erasmus în Republica Moldova, 10 ani de la Semnarea Parteneriatului Estic și a celebrării Zilelor Europei avem plăcerea să Vă invităm joi, 23 mai 2019, la un eveniment special - Erasmus+ Alumni Crossroads!   ...