Proiectele europene Tempus și Erasmus+, implementate la USM, monitorizate de Agenția Executivă pentru Educație, Cultură și Audiovizual

Agenția Executivă pentru Educație, Cultură și Audiovizual (EACEA) în colaborare Oficiul Național Erasmus+ în Moldova au desfășurat în perioada 8-9 noiembrie 2017, un exercițiu de monitorizare a tuturor proiectelor europene de consolidare a capacităților instituțiilor de învățământ superior (Tempus și Erasmus+) de care a beneficiat Universitatea de Stat din Moldova.

Astfel, pe parcursul celor două zile au fost audiate 22 de proiecte implementate începând cu anul 2008, acest eveniment reprezentând o premieră pentru Republica Moldova. 

Impactul proiectelor a fost remarcat de către rectorul Universității de Stat, Gheorghe Ciocanu, care a menționat realizările universității în domeniile transferului tehnologic, cercetării, dezvoltării spiritului antreprenorial, îmbunătățirii infrastructurii, schimbării mentalității în contextul implementării acestor proiecte.

În același timp, France Dantin, ofițer de proiect pentru în cadrul EACEA a subliniat că Universitatea de Stat este cea mai activă din țara noastră în implementarea proiectelor Erasmus+ și Tempus, iar acest exercițiu de monitorizare contribuie la evaluarea utilității acestor proiecte pentru universitate.

„Este mai degrabă o acțiune care are incursiuni pentru viitorul proiectelor. Ne dorim să auzim exemple de bune practici, dar și anumite impedimente pe care le-ați întâmpinat la implementarea proiectelor”, a spus Claudia Melinte, coordonator al Oficiului Național Erasmus+ în Moldova în deschiderea sesiunii de monitorizare.

Coordonatorii și echipele de proiecte au menționat printre rezultate modificarea mai multor planuri de studii, alcătuirea unor noi programe de licență, master sau doctorat mai atractive pentru studenți, cursuri de dezvoltare continuă, dezvoltarea de platforme de învățare online precum MOODLE, practica diplomelor duble, îmbunătățirea cooperării cu mediul antreprenorial, sprijinirea inovării și cercetării, crearea unui birou de protecție de proprietății intelectuale, inițierea unui incubator de afaceri, digitalizarea bibliotecilor, îmbunătățirea infrastructurii universitare, internaționalizarea instituției lor, consolidarea noilor parteneriate și generarea noilor proiecte.

De asemenea, echipa de monitorizare a vizitat departamentul de relații internaționale și mai multe centre universitare organizate ca rezultat al implementării proiectelor Erasmus+ și Tempus.

Other news

La 30 Mai, Comisia Europeana a adoptat o propunere privind următorul program Erasmus+ care vizează dublarea bugetului până la 30 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Bazându-se pe succesul actualului Erasmus+, următorul program va oferi oportunități de...
Oficiul Național Erasmus+ a participat astăzi, 4 iunie, la Universitatea de Stat din Moldova, la lansarea primului centru educațional interuniversitar în domeniul dronelor din Republica Moldova, “Office for Education for Drones” (OED), dotat cu echipament modern de...
Din 2018, Comisia Europeană extinde programele de stagii disponibile pentru studenții din Țările de Program Erasmus+[1] și pentru studenți în țările Țările Partenere Erasmus+. Ca urmare, vor fi finanțate stagii de practică pentru studenții de la Licență, Master și...