Evenimentele care au marcat Programul Erasmus+ în Republica Moldova în acest an

Odată cu sărbătorile de iarnă, care înfrumusețează sfârșitul de an, obișnuim să trecem în revistă cele mai importante activități și evenimente care au avut loc în 2017 și să le împărtășim cu cei care sunt parte a Programului Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport Erasmus+ (2014-2020).

În acest an, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare în Republica Moldova patru proiecte de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior, cu participarea universităților din țările europene. Universitățile beneficiare din Republica Moldova sunt: Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat sin Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. Bugetul total pentru aceste proiecte în care participă, alături de universitățile din  Republica Moldova și universități din țări europene (Belgia, Germania, Spania, Grecia, România, Bulgaria, Slovacia, Austria, Olanda, Franța, Polonia), dar și din regiune (Georgia, Ucraina, Armenia, Belarus), este de peste 3 milioane de euro, dintre care 1 milion de euro va reveni Republicii Moldova. În primele trei selecții ale Programului Erasmus+ (2015, 2016, 2017), 11 astfel de proiecte au primit finanțare. În același timp, un nou proiect Jean Monnet, propus de Institutul de Relații Internaționale din Moldova va fi realizat cu sprijinul financiar al Programului Erasmus+ (aprox. 29.000 Euro). Până în prezent, opt proiecte din această Acțiune Specifică sunt desfășurate în Republica Moldova.

Programul Erasmus+ care promovează, de asemenea, mobilitatea academică în rândul studenților și staff-ului universitar, a oferit în acest an Republicii Moldova 506 mobilități de credite (din Republica Moldova în țările de program Erasmus+ și viceversa), ceea ce înseamnă că studenții din Republica Moldova și staff-ul universitar vor avea posibilitatea să cunoască mai bine sistemul de învățământ superior european, să implementeze bunele practici și să avanseze în procesul de internaționalizare universitară. În primele trei selecții, universităților din țara noastră le-au fost oferite peste 1300 de astfel de mobilități. Menționăm că pentru Republica Moldova este o prioritate creșterea numărului de mobilități academice.

Totodată, Oficiul Național Erasmus+, în colaborare cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării și echipa de Experți pentru Reforma Învățământului Superior în Programul Erasmus+, a oferit, în 2017, instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova două misiuni de asistență tehnică (seminare naționale): „Managementul Resurselor Umane” și „Managementul Financiar și Metodele de Finanțare”, cu participarea experților din Marea Britanie și Olanda. 

De asemenea, tradițional, au fost organizate în Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat zile de informare privind oportunitățile oferite de Programul Erasmus+ universităților din Republica Moldova.

Menționăm că 23 de universități din Republica Moldova sunt active în programul Erasmus+. 

La realizarea acestor proiecte şi activități ne-am bucurat de implicarea activă a instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova, a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și de sprijinul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Transmitem, pe această cale, noi succese în Programul Erasmus+ instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova, de care să ne bucurăm împreună!

Other news

Programul Erasmus+ a fost subiectul principal discutat la cea mai recentă întâlnire a Consiliului Miniştrilor Educaţiei din Uniunea Europeană care a avut loc în data de 15 februarie la Bruxelles. „Programul Erasmus+ a fost și este unul dintre cele mai renumite,...
Oficiul Național Erasmus+ în Republica Moldova, coordonat de doamna Claudia Melinte, a primit astăzi, 15.02.2017, vizita reprezentanților echipei de proiect ReSTART – Reinforce entrepreneurial and digital skills of students and teachers to enhance the modernization of...
Agenția Executivă pentru Educație, Cultură și Audiovizual (EACEA) organizează o sesiune de informare online privind finalizarea cu succes a unei propuneri de proiect care se înscrie în Acțiunea-cheie 2 „Consolidarea Capacităților în Învățământul Superior”. Evenimentul...
Oficiul Național Erasmus+ a organizat miercuri, 6 decembrie, o sesiune de informare privind oportunitățile universităților din Republica Moldova în Erasmus+ la Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul și a prezentat noutățile care se regăsesc în Apelul...